Kristian Novak gostuje u Gradskoj knjižnici i čitaonici Valpovo
31. lis 2023.
31. 10. 2023.
07. 11. 2023.
Događaj je protekao!
18:30

U utorak, 07. studenoga 2023. godine, s početkom u 18,30 sati –  po prvi puta – u goste nam dolazi Kristian Novak, jedan od najistaknutijih hrvatskih suvremenih pisaca.

Kristian je do sada izdao četiri romana – „Obješeni“, „Črna mati zemla“, „Ciganin, ali najljepši“ i posljednji, nedavno izašao iz tiska – „Slučaj vlastite pogibelji“.

Inače, Novak je rodom iz Međimurja, jezikoslovac s više od nekoliko desetina objavljenih radova i stalni profesor na Katedri za jezikoslovlje Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Od 1998. do 2009. godine bio je standardni reprezentativac Republike Hrvatske u karateu, i većinu toga vremena bio je stipendist i kategorizirani vrhunski sportaš Hrvatskoga olimpijskog odbora.

Književnu slavu stekao je romanom „Ciganin, ali najljepši“ koji je, uz „Črnu mati zemlu“ , adaptiran za kazalište i izvodi se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Također, roman „Ciganin, ali najljepši“ osvojio je književne nagrade Ksaver Šandor Gjalski i nagradu „Fran Galović“.

Novakovi romani svrstavaju se u kriminalistički žanr, međutim oni su puno više od toga, a ponajviše prikaz društva koji se nalazi na marginama uz vječitu borbu pojedinca između dobra i zla.

Komentari su zatvoreni.