„KONCERT ZAGREBAČKOG KOMORNOG ORKESTRA“ Eunsil Kang, sopran Nikolina Virgej Pintar, mezzosopran
26. ožu 2024.
26. 03. 2024.
05. 04. 2024.
Događaj je protekao!
19:30

Ustanova za kulturne djelatnosti „Ante Evetović Miroljub“ Valpovo Vam s ponosom donosi:

„ KONCERT ZAGREBAČKOG KOMORNOG ORKESTRA “
Eunsil Kang, sopran
Nikolina Virgej Pintar, mezzosopran

Vrijeme: Petak, 5. travnja 2024. godine u 19:30 sati
Mjesto: Župna crkva Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, Valpovo

BESPLATAN ULAZ!

PROGRAM:

D. Zipoli: Elevazione

G.Caccini: Ave Maria (Eunsil Kang, sopran)

J.S.Bach: Erbarme dich mein Gott (Nikolina Virgej Pintar, mezzosopran)

G.B.Pergolesi: Stabat Mater (Eunsil Kang, sopran, Nikolina Virgej Pintar, mezzosopran)

BIOGRAFIJE:

Zagrebački Komorni Orkestar

Čine glazbenici koji izvodeći baroknu, klasičnu i suvremenu glazbu žele široj publici predstaviti bogatstvo i ljepotu ozbiljnih nota. Kroz međunarodni Festival Musica Maxima te brojne koncerte i gostovanja, Zagrebački komorni orkestar sa svojim prijateljima glazbenicima iz cijelog svijeta pokušava dodatno potaknuti ljubav prema klasičnoj glazbi. Zagrebački violinisti, Mladen Dervenkar i Marko Mađarić, okupili su 2004. petnaest mladih vrhunski obrazovanih gudača s Muzičke akademije u Zagrebu i nanovo pokrenuli Zagrebački komorni orkestar koji je Rudolf Matz okupio još davne 1937. godine s idejom da nastave tradiciju zagrebačke violinističke škole. Kvalitetu dosadašnjeg djelovanja ZKO-a prepoznata je u suradnji sa solistima poput Maxima Fedotova, „Ruski paganini“ kako ga je nazvao Frankfurter Rundschau, „Narodni umjetnik“ 2002., dobitnik mnogobrojnih nagrada na međunarodnim violinističkim natjecanjima (tokijskom i moskovskom nazvana po Čajkovskom i ženevskom nazvano po Paganiniju); Monike Leskovar, pobjednice prestižnog Čajkovski natjecanja za mlade u Japanu 1995.; Galine Petrove, ruska „Narodna umjetnica“ 2001.; Francoisa Weigela, usavršavao se u klasi Olivier Messiaena, a BBC ga je opisao kao glazbenika rijetko viđene tehničke i muzikalne sigurnosti, i drugih. Orkestru su značajno doprinijeli i dosadašnji voditelji Diane Pascal, Tonko Ninić i Orest Shourgot. Posebnu važnost za ZKO ima i trajna suradnja i prijateljstvo s ruskim virtuozom Maximom Fedotovim, koji je od samog početka djelovanja orkestra počasni voditelj, a od 2009. godine i umjetnički direktor međunarodnog festivala Musica Maxima u organizaciji Zagrebačkog komornog orkestra.

Eunsil Kang, korejska sopranistica, koja od 2011. godine aktivno pjeva na koncertima i na opernim pozornicama u inozemstvu. Karijeru je započela u Pokrovskom opernom kazalištu (nedavno uključenom u Boljšoj teatar) u Moskvi, surađujući s dirigentom u kazalištu i nastupima na drugim mjestima. Također je debitirala na America Music Festivalu pod vodstvom maestra Grzegorza Nowaka (London Royal Philharmonic) u ‘Magic Flut’. U Rusiji je Eunsil Kang nastupala s najistaknutijim ruskim orkestrima, kao i s Državnom simfonijom u Sankt Peterburgu. Održala je samostalni recital pod vodstvom maestra Aleksandra Titova, koji ju je potom pozvao da pjeva u naširoko emitiranom Komemorativnom koncertu za ujedinjenje Korejskog poluotoka. I zajedno su imali korejsku koncertnu turneju. Od tada je dosljedno surađivala s nekoliko Orkestara za Pergolesi ‘Stabat Mater’ i i Faure ‘Requiem’ kao i za Mahlerovu ‘4. i 5. simfoniju’. Nedavno je sudjelovala na raznim međunarodnim festivalima i nastupala zajedno s renomiranim dirigentima u najboljoj koncertnoj dvorani na svijetu. Diplomirala je na Moskovskom državnom konzervatoriju Čajkovski, nagrađivana je na nekoliko vokalnih natjecanja u Rusiji i Europi. Studirala je kod profesorice Galine Pisarenko. Pjevala je značajne role uključujući Don Giovanni (Zerlina), Lakme (Lakme), Magic Flut (Kraljica noći), Lucia di Lammermoor (Lucia), Rigoletto (Gilda) i Don Pasquale (Norina)

Nikolina Virgej Pintar, (bacc.art)., rođena je u Čakovcu. Srednju glazbenu školu završila je u Varaždinu, smjer solo-pjevanje u klasi prof. Darije Hreljanović. 2000.g upisuje studij solo pjevanja u klasi O.Univ.Prof. Agathe Kania Knobloch na Akademiji za glazbu i glumu u Grazu. Paralelno upisuje i pedagoški odjel solo-pjevanja sa težištem na vođenje zborova i ansambala. Oba odjela završava 2007. s odličnim uspjehom. Nakon toga upisuje magisterij solo-pjevanja s naglaskom na glazbeno-scenskom izričaju. U produkciji Akademije za glazbu i glumu u Grazu ostvarila je uloge Dorothee u Donizettijevoj „Viva la Mama“, Badesse i Suore infermiere u Puccinijevoj „Suor Angelica“ te ulogu Magdalene u Kienzelovom „Evangeliman“. Magistrirala je s odličnim uspjehom u ožujku 2011. Uz brojne nastupe u domovini, zabilježila je i nastupe u inozemstvu (Grazu, Zuerichu, Solunu, Ateni, Parizu, New Yorku…) te je polazila majstorske tečajeve pjevanja kod Lisbeth Brittain-Carter (SAD) und Silvia Bartoli (Italia). U sezoni 2009/10 bila je član opernog zbora Opere u Grazu, a u sljedečoj sezoni gost solist u produkcijama za djecu „Das Traumfresserchen“, Mrs Noa u Brittenovom „Noahs Flut“. Gostovala je i u HNK Varaždin u “Božičnoj priči” R. Matza u ulozi Bare. Na koncertnim nastupima surađivala je s Varaždinskim komornim orkestrom, Hrvatskom komornim orkestrom i Puhačkim orkestrom HV te pod ravnanjem maestra Anđelka Igreca pjevala “Magnificat” J. Ruttera, “Magnificat” CH. P. E. Bacha, “Dixit Dominus” i “Messiah” G.F.Haendla, “Kralj David” A.Honeggera, “Kroenungsmesse” I “Orgelsolomesse” W.A. Mozarta. Od 2015. član je i solist zbora HRT-a i ansambla „Projekt Lazarus“.

Komentari su zatvoreni.

Skip to content