Slavljenička izloža članova Fotokluba Valpovo
30. stu 2022.
30. 11. 2022.
06. 12. 2022.
Događaj je protekao!
18:00

Gradska knjižnica i čitaonica Valpovo i Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće organiziraju izložbu fotografija članova Fotokluba Valpovo.

Izložba će se, u prigodi obilježavanja 20. obljetnice Fotokluba Valpovo, održati u utorak, 6. prosinca u Gradskoj knjižnici i čitaonici s početkom u 18 sati.

OBLJETNICA – 20 GODINA FOTOKLUBA VALPOVO

Svjetlopis ili fotografija je tehnika digitalnog ili kemijskog zapisivanja prizora iz stvarnosti na sloju materijala koji je osjetljiv na svjetlost koja na njega pada. Riječ dolazi od grčkog φως phos (“svjetlo”), te γραφις graphis (“crtanje”) ili γραφη graphê, koje zajedno znače otprilike “crtanje pomoću svjetla”. Riječ FOTOGRAFIJA je prvi upotrijebio Sir John Herschel, 1839. Riječ svjetlopis se ponekad koristi kao domaća riječ za fotografiju.

Fotografija je način zabilježbe svijeta oko nas; ljudi, događaja, ambijenata, stvari, pomoću leće i svjetlosti. Fotografija je vizualna umjetnost te kao takva spada pod granu likovnih umjetnosti gdje fotograf (autor umjetničkog djela, umjetnik) uz pomoć svoga znanja te foto-kamere bilježi svijet oko sebe te ga prezentira javnosti. Postoji više grana fotografije: dokumentarna fotografija, umjetnička fotografija, portretna, mrtve prirode, reklamna, i dr.

Foto amaterizam na području Valpovštine bilježi pojedinačne aktivnosti dvadesetih godina prošlog stoljeća, a zajednička fotografska djelovanja, nakon II. Svjetskog rata. Zahvaljujući velikom utjecaju,  pomoći i inicijativama foto amatera iz Osijeka,  intenzivnije se razvija početkom 50-ih godina.

Prvi klub foto i kino amatera Valpovo, osnovan je 1950. i djeluje do 1954. godine. Aktivnost foto amatera uglavnom se svodila na fotografiranje događanja koji su u onom vremenu  bili aktualni.
Ponovni pokušaj  osnivanja fotokluba u  Valpovu bilježimo 1957. godine. Nažalost, nije  se iznašlo rješenje prikladnog prostora pa je ubrzo došlo do prestanka daljnjih aktivnosti.
Školske godine 1965./66. u Valpovačkoj gimnaziji bilježimo osnivanje foto sekcije.  Na Valpovštini u to vrijeme, usporedo s razvojem tehnike i porastom osobnog standarda, pojavljuje se sve veći broj osoba koje kupuju kamere, u namjeri da snimaju događaje i svijet koji ih okružuje.

Skupina foto amatera iz Valpova i Belišća  1978. godine osniva Foto  kino klub “FOK” Valpovo u podrumu kina „Partizan“ Valpovo. Tim činom se htjelo potaknuti širenje foto amaterizma ali ujedno i tehničke kulture. U to vrijeme klub okuplja najkreativnije mlade ljude Valpova i okolice. Klub je prestao s organiziranim radom 1991.godine, početkom agresije na Hrvatsku. Nakon Domovinskog rata, u kome su mnogi članovi aktivno sudjelovali, tinjala je ideja o ponovnom formiranju udruge koja će okupiti zaljubljenike u fotografiju.

Inicijativa obnavljanja rada fotokluba pokrenuta je početkom ožujka 2001. godine, kada je grupa entuzijasta i zaljubljenika u fotografiju došla na ideju da se učini nešto po pitanju osnutka fotokluba za cijelo područje Valpovštine. Došlo je do nekoliko neformalnih sastanaka, ali tek nakon kontakata sa Hrvatskim fotosavezom počinju ozbiljnije pripreme za osnivanje kluba. U Domu tehnike Valpovo pripremaju se osnovni preduvjeti za rad.

Komentari su zatvoreni.