350.000 KN ZA NASTAVAK OBNOVE KULTURNE BAŠTINE

Početkom ovog tjedna Ministarstvo kulture RH u sklopu Programa zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima u 2017. godini donijelo je odluku o sufinanciranju projekta obnove zgrade stare Gradske vijećnice na Trgu Kralja Tomislava u Valpovu. Riječ je o projektu obnove stare vijećnice kojeg je Grad Valpovo tijekom protekle godine prijavio na Javni poziv Ministarstva kulture RH za financiranje zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara. 

Navedena zgrada nalazi se unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, te je za njezinu obnovu od strane Ministarstva odobren iznos od ukupno 200.000 kn. Odobrenim sredstvima izvest će se radovi na obnovi pročelja zgrade kao i zamjeni vanjske stolarije. 

Navedeni radovi na zamjeni vanjske stolarije započet će slijedeći tjedan, nakon što je proveden postupak javne nabave za odabir izvođača radova. 

U sklopu istog Programa zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima u 2017. godini, Ministarstvo kulture odobrilo je i potporu Župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu u iznosu od 150.000 kn. Navedena potpora odobrena je u svrhu uređenja Župnog doma, odnosno za potrebe postavljanja fasade na župni dom. 

U investiciju obnove cjelokupne zgrade Župnog doma u Valpovu, uz Ministarstvo kulture RH, uključili su se i Đakovačko-osječka nadbiskupija, Osječko-baranjska županija, Grad Valpovo, kao i brojni sugrađani svojim dobrovoljnim prilogom.