PUŠTENE PUNIONICE ZA ELEKTRIČNA VOZILA

HEP U TRAJNI RAD PUSTIO ELEN PUNIONICE ZA ELEKTRIČNA VOZILA U ANTUNOVCU I VALPOVU

ANTUNOVAC/VALPOVO, 9. OŽUJKA 2017. – Hrvatska elektroprivreda je danas u trajni pogon pustila ELEN punionice za električna vozila u Antunovcu (Gospodarska zona bb) i Valpovu (ulica Ive Lole Ribara bb), čime su Osijek i njegova okolica postali jedno 

od područja s najvećim brojem ELEN punionica u Hrvatskoj. Također, puštanjem u pogon ELEN punionice, Općina Antunovac postaje prva općina u Hrvatskoj koja je pristupila razvoju elektro mobilnosti kroz javne punionice postavljene sukladno EU Direktivama.

ELEN punionice u Antunovcu i Valpovu postavljene su temeljem Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila, gdje su Općina Antunovac  Grad Valpovo dali pravo služnosti za parkirna mjesta,a HEP je ugradio punionice uz tehničku podršku Elektroslavonije Osijek. 

Na punionicama u Antunovcu i Valpovu je moguće istodobno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje na obje ELEN punionice je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu, koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahtjeva na e-mail adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon 35 javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima, od čega je pet brzih AC/DC punionica ugrađeno u Koprivnici, dok se u Zagrebu nalazi jedna ultra brza punionica sa solarnim nadstrešnicama.

U fazi realizacije priključka na elektroenergetsku mrežu nalaze se punionice u Čakovcu, Dubrovniku, Našicama, Gospiću, Otočcu, Novom Vinodolskom, Pagu, Braču i ostalim gradovima. Također, kroz sufinanciranje od strane Europske unije, HEP priprema otvaranje brzih punionica na autocestama koridora TEN-T. U svom voznom parku HEP za sada ima 22 električna vozila, a u garaži glavne poslovne zgrade u Zagrebu izgrađen je i sustav koji je namijenjen punjenju HEP-ovih električnih vozila.

HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Zbog toga u razvojni projekt elektromobilnosti ulazi kao ravnopravni partner sa zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama te svim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport te doprinijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša, a sve prateći stavke Direktive 2014/94/EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva.Za razvojni projekt eMobilnosti te promicanje elektromobilnosti u Hrvatskoj, HEP-uje krajem 2016. godine dodijeljena titula Ambasadora alternativnih goriva.