SKRIVENO BLAGO EUROPSKOG PLEMSTVA  -  VALPOVAČKI VLASTELINI PRANDAU I NORMANN

Projekt Skriveno blago europskog plemstva – valpovački vlastelini Prandau i Normann  predstavljen je medijima danas (8. veljače) u Županiji Osječko-baranjskoj  u Osijeku

Projekt zajednički realiziraju Muzej likovnih umjetnosti iz Osijeka, Muzej Slavonije 

iz Osijeka, Državni arhiv u Osijeku i Muzej Valpovštine iz Valpova. Za prvo predstavljanje ovog značajnog kulturnog projekta izabrana je  palača obitelji Prandau Normann(danas zgrada Županije na glavnom osječkom trgu.  O projektu i njegovom značenju govorili su: dr.sc. Vladimir Šišljagić, župan Osječko-baranjske županije, Jasminka Mesarić, dipl.org.kult.djelatnosti, ravnateljica Muzeja likovnih umjetnosti, Denis Detling, prof. ravnatelj Muzeja Slavonije, dr.sc. Dražen Kušen, v.d. ravnatelja Državnog arhiva u Osijeku i Zvonko Barišić dipl. iur., ravnatelj Ustanove za kulturne djelatnosti "Ante Evetović – Miroljub", Valpovo, Muzej  Valpovštine. Svi su se složili da je to izuzetno važan kulturni projekt za našu regiju te da će projekt biti predstavljen i široj hrvatskoj javnosti, a vjerojatno i izvan granica naše zemlje. 

Svaka ustanova će obraditi i prikazati jedan segment iz ostavštine iz svog fundusa. Muzej Valpovštine smješten u originalni ambijent života plemićke obitelji obradit će svakodnevni život (predmeti iz stalne uporabe u dvorcu, zabava;lov, glazba , fotografije)kao i kriptu s grobovima i perivoj uz dvorac.

Predstavljanju je nazočio i gradonačelnik Valpova Leon Žulj koji je na taj način iskazao potporu projektu.Iduća prezentacija projekta predviđena je u Valpovu gdje će domaćin biti naš gradonačelnik.