POTPISAN SPORAZUM O PRIPREMI I REALIZACIJI EU PROJEKTA „VALPOVO-BELIŠĆE“

Tijekom jučerašnjeg dana u prostorijama ispostave Hrvatskih voda u Osijeku upriličeno je potpisivanje Sporazuma o pripremi i realizaciji EU projekta „Valpovo-Belišće“, između direktora Hrvatskih voda, gosp. Zorana Đurokovića, čelnika gradova Valpova i Belišća, te općina Bizovac, Petrijevci, Koška i Marijanci, kao i direktora komunalnih tvrtki Dvorac d.o.o. iz Valpova i Hidrobel d.o.o. iz Belišća.

EU projekt „Valpovo-Belišće“ obuhvaća rekonstrukciju cjelokupne vodovodne i kanalizacijske mreže na području gradova Valpova i Belišća, zatim nastavak i završetak izgradnje sustava odvodnje na području općina Petrijevci, Bizovac, Koška i Marijanci, kao i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Belišću i Petrijevcima te izgradnju uređaja za pitku vodu u Belišću.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 37 milijuna €, odnosno oko 280 milijuna kn bez PDV-a, od čega će se 70% sredstava osigurati iz EU fondova, 13% sredstava osigurava resorno Ministarstvo kao i Hrvatske vode, te preostalih 4% sredstava osiguravaju jedinice lokalne samouprave.

Početak realizacije projekta predviđen je za sredinu 2017. godine, a planirani završetak sredinom 2019. godine.

Nositeljstvo na navedenom projektu preuzela je komunalna tvrtka Dvorac d.o.o. iz Valpova, a nakon završetka realizacije istog stvorit će se jedinstveni upravljački sustav, odnosno doći će do planiranog spajanja dviju komunalnih tvrtki. 

U ime Grada Valpova predmetni Sporazum potpisao je gradonačelnik Leon Žulj, koji je tom prigodom istaknuo kako se radi o vrlo važnom projektu koji obuhvaća preko 23.000 stanovnika sa šireg područja Valpovštine, čija će realizacija uvelike doprinijeti društvenom i gospodarskom razvitku našeg područja. Ujedno je izrazio veliko zadovoljstvo te se zahvalio svim akterima na dosadašnjoj uspješnoj suradnji koja je prethodila potpisivanju ovog Sporazuma.