CAMERATA CANTILLY 

Vrijeme: Subota, 29. travnja 2017. u 20,00 sati

Mjesto: Kapela dvorca Prandau-Normann

Trajanje programa: 70'

Ulaz: BESPLATAN!  

Ustanova za kulturne djelatnosti „Ante Evetović Miroljub“ Valpovo Vam predstavlja:

Koncert komornog sastava puhačkih glazbala:

CAMERATA CANTILLY 

Bruno Phillip, klarinet

Mihael Paar, klarinet

 

Vrijeme: Subota, 29. travnja 2017. u 20,00 sati

Mjesto: Kapela dvorca Prandau-Normann

Trajanje programa: 70'

Ulaz: BESPLATAN!

 

Program:

 

A. Dvořák: Slavenski ples br. 1 u B-duru (Odzemek), Op. 72

F. Mendelssohn: Konzertstück br. 2 u d-molu, Op. 114

F. Mendelssohn: Konzertstück br. 1 u f-molu, Op. 113

***

A. Sullivan: The Yeomen of the Guard - Uvertira

A. Grgin: Evergreen Suite 

A. Gaalman: Burleska

 

Biografija komornog sastava CAMERATA CANTILLY:

 

Camerata Cantilly utemeljena je 2014. godine u Samoboru kao komorni sastav puhačkih glazbala, jedini takvog tipa u Hrvatskoj. Jezgru Ansambla čini klasični puhački oktet sastavljen od para oboa, klarineta, rogova i fagota. Osnivač i umjetnički voditelj Ansambla je klarinetist Mihael Paar.

Premijerni koncert Ansambla održan u lipnju 2014. godine potvrdio je da je riječ o novoj snazi na domaćoj glazbenoj sceni. Trpimir Matasović tako u časopisu Zarez ističe da su članovi Camerate Cantilly potvrdili da se 'Bečku glazbu (i ne samo Mozartovu) može svirati i drukčije, i kvalitetnije, a i zanimljivije', dok Snježana Miklaušić-Ćeran u Hrvatskom slovu skreće pažnju na 'novu glazbenu iskru' apostrofirajući Cameratu kao ansambl koji je već na samom početku ispunio brojna očekivanja.

Ansambl je u međuvremenu ostvario niz zapaženih nastupa u Hrvatskoj i Sloveniji, kako u okviru koncertnih ciklusa tako i u okviru međunarodnih festivala, te je osim standardnog repertoara u svoje programe uvrstio i obrade djela pisanih za velike simfonijske orkestre, glazbu 20. i 21. stoljeća, te ono što posebno plijeni pozornost – novonastala djela skladana upravo za Cameratu. Francuski skladatelj V. A. Jockin i slovenski skladatelj A. Misson posvetili su svoja djela Camerati Cantilly koja ih je praizvela s velikim uspjehom te ih potom uvrstila u svoj repertoar. Također, Ansambl je u svojoj misiji revitalizacije hrvatske baštine posegnuo za gotovo zaboravljenim Oktetom Borisa Papandopula, djela koje spada u red vrhunskih ostvarenja za Harmoniemusik, a koje je postalo nezaobilazno u programima Camerate Cantilly.

Ovaj programski kolaž pokazuje se sve više kao ispravna smjernica primjerena današnjem vremenu u kojem se Harmoniemusik treba odvažiti na nove iskorake, pritom ostajući vjeran tradiciji i svom izvornom izričaju.

 

Flauta:  Marta Šomođi Homan 

Oboe:  Vittoria Palumbo, Katarina Grubić   

Klarineti:  Mihael Paar, Bruno Philipp   

Rogovi:  Bánk Harkay, Zoran Katić   

Fagoti:  Aleksandar Čolić, Vasko Lukas   

Kontrabas:  Helena Babić

 

Biografija solista:

 

Bruno Philipp

Diplomirao je klarinet na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2000. g. u klasi prof. Milka Pravdića. Trogodišnju specijalizaciju polazio je na Konzervatoriju u Parizu. Pobjednik je 1. Hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo 2012. g. u Zagrebu. Laureat je međunarodnog natjecanja u Cluju 2011. g. i ujedno dobitnik posebne nagrade za najbolju interpretaciju djela rumunjskog autora. Osvojio je 4. nagradu na međunarodnom natjecanju za suvremenu glazbu u Krakovu 2007. g. i 1. nagradu na europskom natjecanju Picardie 2002. g. u Francuskoj. Dobitnik je nagrade HDS-a na Tribini mladih umjetnika Darko Lukić. Solistički je nastupio uz SO HRT-a, TO HRT-a, Zagrebačke soliste, Hrvatski komorni orkestar, Zadarski komorni orkestar, Hrvatsku komornu filharmoniju, Filharmoniju Transilvanija i Orkestar Muzičke akademije.

Mihael Paar

Klarinetist Mihael Paar diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2002. g. u klasi prof. Josipa Tonžetića, a magistrirao na salzburškom Mozarteumu u klasi prof. Aloisa Brandhofera. Na međunarodnim natjecanjima osvaja 2. nagradu u Ohridu, 3. nagradu u Bariju i 4. nagradu u Padovi. Dobitnik je nagrade međunarodne Fondacije Solti, nagrade grada Samobora te nagrade HDS-a na Tribini mladih umjetnika Darko Lukić. Solistički je nastupio uz komorni orkestar Franjo Krežma, orkestar Windstrings, TO HRT-a, Samoborske gudače, Zagrebački kvartet, Kvartet Porin, Kvartet Sebastian i Kvartet Acies. Mihael Paar je D'Addario umjetnik i ambasador ovog uglednog američkog branda te svira na D'Addario Reserve Classic trskama aktivno sudjelujući u njihovom konstantnom usavršavanju. Djeluje kao koncertant, skladatelj i pedagog. Osnivač je i umjetnički voditelj Camerate Cantilly.