"260" dana u Centru kulture "M.P.Katančić" u Valpovu

U organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Valpovo, pod pokroviteljstvom Grada Valpova i gradonačelnika Leona Žulja, 24. travnja u 18,00 sati, u Centru kulture u Valpovu održat će se predstavljanje autobiografskog djela Osječanina Marijana Gubine "260 dana". Radi se o svojevrsnom testamentu na točno toliko vremena zatočeništva, koje je Marijan kao desetogodišnji dječak, proveo u srpskim logorima Dalj, Bobota i Vera, podignutih u okupiranim dijelovima Hrvatske. 

Trebala su dva desetljeća da  Marijan s javnosti podijeli svoju intimnu kalvariju u kojoj se našao jer je jednostavno bio na krivom mjestu, u krivo vrijeme, zajedno sa svojom šesteročlanom obitelji.

Kao koleteralna žrtva biva zarobljen 265 dugih dana, proživljava svakodnevne nezamislive patnje, umire nekoliko puta, sahranjuje svoje bližnje i naposlijetku nakon 6360 sati ponovo vidi svjetlo dana.

Bez obzira na veliku patnju, strašne trenutke koji su ga pratili 260 dana i trenutke koji će ga pratiti do kraja života, odvažio se prenijeti svoje doživljaje na ostatak čovječanstva, s namjerom da prikaže, u prvom redu zdravo, pozitivno razmišljanje te da pošalje nekoliko poruka čovjeku. Osim navedenoga, čitatelj će prepoznati nekoliko bitnih elemenata među kojima je i snaga pojedinca, kako da preživi tako i da nastavi živjeti.

Knjiga je prevedena na 15 jezika, po njoj je napravljena vrlo uspješna predstava Noćne scene osječkog HNK u režiji Dražena Ferenčine.