NOĆ KNJIGE U GRADSKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI VALPOVO

Međunarodnom manifestacijom nazvanom Noć knjige obilježava se na simboličan način Svjetski dan knjige i autorskih prava. Odluku o njegovom obilježavanju donijela je Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO, pri Ujedinjenim nacijama, na Općoj konferenciji 1995. godine u Parizu.

Odabir dana obilježavanja zasniva se na starom katalonskom običaju da se 23. travnja, na dan Svetog Jurja daruju knjige i ruže.

U  svjetskoj književnosti na taj dan obilježava se obljetnica smrti Miguela de Cervantesa i Williama Shakespearea, koji su preminuli 1616. godine. UNESCO nastoji ovom manifestacijom potaknuti na čitanje, promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva te animirati što veći broj, posebno mladih ljudi.

Noć knjige u Hrvatskoj obilježava se petu godinu, a Gradska knjižnica i čitaonica Valpovo svake godine se prigodnim programom uključuje u ovu manifestaciju.

Ovogodišnji program započinje u 18,30 otvorenjem izložbe pod nazivom „Kulturna i prirodna baština“. Izložbu postavlja Fotoklub Valpovo.

Nastavljamo u 19,30 već tradicionalnom promocijom godišnjaka „Scrinia Slavonica“, Hrvatskog instituta za povijest, Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje. Promotor je dr. sc. Dinko Župan.

Nakon toga, s početkom u 20,00 sati slijedi tribina u organizaciji Matice hrvatske, Ogranka Valpovo pod nazivom „Rijeke i šume u povijesti Valpovštine“. Uz moderiranje profesora Ivana Tonkovića (Ogranak Matice hrvatske u Valpovu) o utjecaju šuma i rijeka na stanovništvo Valpovštine progovorit će povjesničari dr. sc. Dinko Župan (Hrvatski institut za povijest) i Mihael Sučić (Muzej Slavonije). Tribinom će se pokušati dati skromni doprinos istraživanju povijesti okoliša i održivog razvoja na području Valpovštine u širem slavonskom i hrvatskom kontekstu. Po uzoru na europske trendove i povjesničare okoliša pokušat ćemo dati smjernice kako bi se mogli odnositi prema okolišu. Također će se pokušati probuditi želja za istraživanjem međuodnosa između ljudi, šuma i rijeka kod pojedinaca ili skupina, a što je do sada bilo na marginama interesa u Valpovštini.

Nakon tribine, u 21,30 održat će se književna večer u suradnji s Udrugom za kulturu i umjetnost „ZUM“ i njihovom sekcijom „VERS“ pod nazivom „Zavičajnici u Noći“. Svi programi će se održavati u Multimediji Gradske knjižnice i čitaonice Valpovo.

Iznimno, ove godine Noć knjige produžuje se do ponedjeljka 24.04., tako da će se na taj dan u Centru kulture „M.P.Katančić“, s početkom u 18,00 sati održati predstavljanje, sad već naveliko poznate knjige „260 dana“., istinite priče najmlađeg logoraša za vrijeme Domovinskog rata, Marijana Gubine.

Obilježite s nama Noć knjige, očekujemo Vas s radošću!