Gradske ustanove

USTANOVA ZA KULTURNE DJELATNOSTI ANTE EVETOVIĆ MIROLJUB VALPOVO

JAVNA NABAVA

 

 

MUZEJ VALPOVŠTINE

CENTAR ZA KULTURU

SMOTRA AMATERSKOG KULTURNOG STVARALAŠTVA LJETO VALPOVAČKO

OGRANAK MATICE HRVATSKE U VALPOVU

HKUD „VALPOVO 1905“

HPD  “MATIJA PETAR KATANČIĆ” IZ VALPOVA

KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO „KOLO“ NARD

HKUU ŠOKAČKO SRCE ZELČIN

HKUD ˝HARKANOVCI˝HARKANOVCI

PUHAČKI ORKESTAR DVD-a VALPOVO

MAŽORETKINJE GRADA VALPOVA

KUD “ŠOKADIJA”

GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA VALPOVO

CENTAR KULTURE MATIJA PETAR KATANČIĆ VALPOVO

:::::: 

USTANOVA ZA KULTURNE DJELATNOSTI

ANTE EVETOVIĆ MIROLJUB

V A L P O V O

Ustanova za kulturne djelatnosti Ante Evetović Miroljub osnovana je 1996. godine, Odlukom Gradskog vijeća Grada Valpova, 1996. Godine osnovana je Ustanova za kulturne djelatnosti Ante Evetović Miroljub.

U sastavu Ustanove su dvije organizacijske jedinice:

1.)Muzej Valpovštine

2.)Centar za kulturu

       *  Smotra amaterskog kulturnog stvaralaštva Ljeto Valpovačko

Ustanovom upravlja Upravno vijeće od tri člana, od kojih dva imenuje osnivač, a jednog člana biraju stručni djelatnici Ustanove.

Na čelu Ustanove je ravnatelj kojeg imenuje osnivač na prijedlog Upravnog vijeća, nakon provedenog natječaja na rok od 4 godine. Na čelu Organizacijskih jedinica su voditelji, koji ne mogu samostalno odlučivati o stjecanju, opterećivanju ili otuđivanju imovine i drugih prava u ime Ustanove.

MUZEJ VALPOVŠTINE

Adresa: Dvorac Prandau-Normann,  31550 Valpovo

 tel: 031 650 639, 098 99 22 054

fax: 031 650 428

e-mail: pausakm@net.hr

Muzej Valpovštine osnovan je 1956.godine.Nakon duljeg prekida rada poslije Domovinskog rata obnavlja djelatnost 2006. godine. Muzejska građa broji oko 12 000 predmeta i podijeljena je u deset zbirki. Godine 2009.otvorena je stalna izložba „Ostavština plemićke obitelji Prandau-Normann“. Tri godine kasnije proširena je s izložbom „70 godina od smrti posljednjeg valpovačkog grofa“. U siječnju 2013.godine, zahvaljujući sponzorstvu INA-e,otvorena je stalna izložba geološko-mineraloške zbirke Muzeja Valpovštine. U Muzeju se svake godine održavaju veće i manje privremene izložbe, većinom iz deponirane građe Muzeja Valpovštine, ali i gostujuće izložbe.

Zimsko radno vrijeme(od 1.listopada do 18.svibnja)

ponedjeljak i četvrtak od 16,00 do 19,00

utorak, srijeda i petak od 10,00 do 12,00

Organizirane grupe po dogovoru uz najavu 098 99 22 054

Kapelu sv.Roka  s Memorijalnim centrom Podunavskih Švaba također se može posjetiti po najavi i dogovoru s djelatnicom Muzeja Valpovštine. (samo za grupe)

Više o muzeju

CENTAR ZA KULTURU

  J. J. Strossmayera 36

   Telefax. 031/650-428

E-mail: ljeto@hi.t-com.hr

Centar za kulturu djeluje u okviru Ustanove za kulturne djelatnosti Ante Evetović Miroljub Valpovo. Nositelj je kulturnih zbivanja na području grada Valpova te organizator koncerata klasične i tradicijske glazbe, izložbi, kazališnih predstava,  promocija pisane riječi u svrhu razvijanja materijalne i duhovne kulturne baštine, poticanja svih aspekata umjetničkog stvaralaštva, prenošenja i afirmiranja svih oblika stvaralaštva te očuvanje kulturnih vrijednosti u oblasti književne, glazbene, plesne, kazališne, likovne, filmske, muzejske, izložbene, izdavačke i arhivske djelatnosti

Suradnja s udrugama u kulturi s područja Valpovštine, srednjom i osnovnom školom doprinijela je razvijanju amaterskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva, očuvanju kulturne etnološke i povijesne baštine te identiteta slavonskog kraja kojim su obuhvaćeni svi oblici poticanja i promicanja kulture i kulturnih djelatnosti te širenje svijesti o važnosti kulture i umjetnosti  kao mogućnosti oplemenjivanja sebe i svog životnog okruženja.

Od osnutka Ustanove do danas Centar za kulturu organizirao je niz koncerata od kojih su za istaknuti:

– Varaždinski komorni orkestar

– Zagrebački gitarski trio

– Erich Huter – violončele  i Armin Eger – gitara (Austrija)

– Alen Kopunović – kolaudacijski koncert na orguljama

– Ljerka Očić,orgulje i Karlo Fio, violina

– Zagrebački kvartet

– Emma Schmidt – klavir

– Mirta Pleteršek-Blašković – violina i PetraGilming – klavir

– Teresa Kaban ,klavir i Henryk Blazej, flauta (Poljska)

– Helena Lucić, mezzosopran i Edmund Andler-Borić, orgulje

– Ljerka Očić, orgulje

– Trio Orlando iz Zagreba

Koncerti se organiziraju u Kapelici sv. Trojstva Dvorca Prandau-Norma te u Centru kulture Matija Petar Katančić.

Izložbe likovnih radova priređuju se u Kapelici sv. Trojstva i u prostorijama Muzeja Valpovštine.  Za izdvojiti su:

– Izložba slika Likovnog društva iz Ludbrega

– Izložba akademske slikarice Georgine Juriša-Čovran

– Izložba slika ULU GRUPA 69 iz Zagreba

– Izložba slika Ilije Šimića iz velike Gorice

– Izložba slika Jurice Varga iz Varaždina

– Izložba kiparskih radova Dragutina Jamnića iz Lepoglave

– Izložba križeva Štefanije i Zlatka Baranašića iz Ludbrega

– Izložba likovnih radova članova likovne udruge iz Rešetara

– Izložba crkvenog posuđa iz fundusa Župne crkve Valpovo

Priliku za predstavljanje svojih radova imaju, prvenstveno  likovni stvaratelji s područja Valpovštine.  Samostalno su izlagali: Antun Sabo, Mario Jurlina, Pavica i Zdenko Krulić, Slobodanka Griva-Šokac, Stanislav Glavaš, Dragutin Gibičar, Darija Prša-Lučenčić.

Centar za kulturu izdao je zbirku, Pučke molitve našega kraja, s namjerom očuvanja bogatstva pučkog izričaja i kršćanske tradicije, a molitve je prikupila Nada Kavicki.

SMOTRA AMATERSKOG KULTURNOG STVARALAŠTVA

LJETO VALPOVAČKO

1968. godine nekoliko entuzijasta na području kulture razmišljali su o organizaciji jedne općinske, kulturne manifestacije, koja bi jednom godišnje okupila amatersko stvaralaštvo s područja Valpovštine.

Time su željeli očuvati stare narodne nošnje od prodaje i propadanja  ujedno obnoviti plesove  i starinske običaje  pojedinih sela i krajeva. te  tu ljepotu i bogatstvo prikazati javnosti

Krajem 1968. godine sazvan je u Valpovu jedan širi krug kulturnih i društvenih djelatnika Valpovštine radi dogovora oko organizacije jedne takve manifestacije i sastanak je donio konkretne rezultate: buduća najveća općinska manifestacija nosit će ime Ljeto valpovačko, a bit će to smotra izvornog folklora, dramskog i glazbenog stvaralaštva Valpovštine. Zaključeno je da osim amatera Valpovštine program treba popuniti i ostalim folklornim grupama regije i šire, profesionalnim kazalištima i estradnim grupama.

Na istom sastanku imenovan je Odbor Ljeta valpovačkog te komisije za pojedine djelatnosti Dragutin Gibičar- predsjednik,  Zvonimir Neuwirth-tajnik Marko Mimović (potpredsjednik), Ivan Madarić, Pavao Buzatović, Ivan Uranjek, Franjo Varga, Darko Uranjek, Tea Harold, Damir Uranjek, Franjo Orešković.

Od samog početka do danas, kada se Ljeto valpovačko održalo 45. godinu za redom, cilj organizatora bio  je očuvanje identiteta i tradicijske kulture.

Program Ljeta valpovačkog najvećim djelom održava se u  prekrasnom okruženju Dvorca Prandau-Normann i parku koji ga okružuje, a jednim djelom i na Trgu Kralja Tomislava.

Da bi Ljeto valpovačko ostavilo pismeni trag, već pri prvoj manifestaciji, 1969. godine, Odbor je izdao program – katalog na kojem je dominirao simbol koji je i danas aktualan: stilizirani plesni par u narodnoj nošnji sa lirom i maskom u rukama u čijoj je pozadini Dvorac Prandau-Normann.

Program-katalog jedini je pisani dokument koji kontinuirano svjedoči o sadržajima Ljeta valpovačkog. No, od 1996. godine,  zahvaljujući entuzijastima okupljenim u Matici hrvatskoj Valpovo, Smotra amaterskog kulturnog stvaralaštva Ljeto valpovačko u svoj je program uvrstila promociju Valpovačkog godišnjaka – publikaciju koja objedinjava sve što se na polju kulture događalo u proteklih godinu dana te neke važnije povijesne sadržaje, a značajno mjesto zauzima upravo osvrt na proteklo Ljeto valpovačko.

Povodom jubilarnog 30. Ljeta valpovačkog  snimljen je CD-a s izvornim pjesmama Valpovštine Oj,  jablane širi grane.

Tijekom četverodnevnog trajanja Ljeta valpovačkog, na pozornici se izmjeni na tisuće sudionika, a posjetitelji mogu uživati u različitim sadržajima,  kao što su: izložbe likovnih radova stvaratelja s područja Valpovštine, ručnih radova, fotografija i cvijeća; koncertima tamburaške i klasične glazbe; reviji pjevača amatera; kazališnim predstavama; svečanoj povorci šokačkih zaprega i folklornih skupina; koncertu puhačkog orkestra i mažoretkinja grada Valpova.

U okviru tradicionalnog Vašara Ljeta valpovačkoga okupi se mnoštvo starih zanatlija kao što su licitari, remenari, kovači, košaraši, opančari, šeširdžije, užari, kolari a posjetiteljima se prezentira tkanje tepiha na tkalačkom stanu i  vezenje (šlinganje) na etnografskim izložbama u prekrasnom zdanju dvorca Normann-Prandau. Natjecanje u spravljanju jela na starinski način okuplja velik broj domaćica koje čuvaju od zaborava tradicionalna jela našega kraja i upravo njihove  recepture su sadržaj kuharice U kuhinji kuharica. Velik dio jela i slastica spravlja se na licu mjesta ispod vršnika, što je posebno atraktivno za posjetitelje.

U novije vrijeme, ispred dvorca organizira se eko-etno sajam na kojem  svoje proizvode i rukotvorine izlože pojedinci i Obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Neizostavni dio programa Ljeta valpovačkog je Kulenijada – natjecanje za najbolje spravljeni kulen i  Rakijada – natjecanje za najbolje spravljenu rakiju od autohtone valpovačke bijele šljive i prezentacija  pečenja rakije u  kazanima.

Od samog početka Ljeta valpovačkog cilj organizatora bio je obogatiti Smotru folklora nastupom hrvatskih skupina dijaspore te stranih folklornih skupina što je popraćeno velikom pažnjom i prihvaćanjem nazočne mnogobrojne publike.

Njihovo gostovanje na ljetnoj pozornici u Dvorcu temelji se na zasnovanim prijateljstvima KUD-va s Valpovštine, koji su tijekom proteklih 45  godina gostovali u dijaspori i zemljama sa svojim specifičnim folklorom

Promicati i čuvati, ali i očuvati baštinu po kojoj smo prepoznatljivi, kako bi i generacije poslije nas znale što su, tko su i odakle su želja je  svih članova Odbora Ljeta valpovačkog.

Očuvati baštinu – nimalo lak zadatak! Jer, baština su sva kulturna dobra: jezik, pučki izričaj, narodne pjesme i kola, običaji i rukotvorine, narodna nošnja i građevine…

Vodeći se istinom da je narod bez prošlosti narod bez budućnosti s velikim entuzijazmom i ljubavlju prema svom identitetu Odbor Ljeta valpovačkog je iz godine u godinu svojom predanošću slijedio prvobitnu ideju. Sve to pokušali smo zapisati u Monografiji Ljeta valpovačkoga koja je promovirana prošle godine povodom Dana Grada.

Za vrijeme Ljeta valpovačkoga  Valpovo  ugosti stotine anonimnih, ali afirmiranih umjetnika iz glazbenog, plesnog i  likovnog amaterizma koji su Ljeto valpovačko po umjetničkim dometima učinili poznatim u cijeloj Hrvatskoj.  Svako Ljeto valpovačko donijelo je nešto novo, bogatije,  s puno uloženog truda u raznolikosti prikazivanja naše tradicije. Ostali su odjeci među građanima Valpova, njihovim gostima i slučajnim prolaznicima,  u pohvalama, vjerojatno i kritikama, ali, zasigurno,  u lijepim sjećanjima sudionika.

Od samog početka,  pa sve do danas, kada kulturna i ekonomska globalizacija prevladava dosadašnje okvire društvenih odnosa i nosi sa sobom protok navika, običaja i kultura drugih naroda Ljeto valpovačko je uspjelo očuvati svoju osobnost i nacionalni identitet. 45 godina kontinuiranog održavanja Ljeta valpovačkog očituje se u očuvanju tradicije koja ima svevremensku trajnost i vrijednost, ali i mudrost koja nas čini onima što jesmo.

Ogranak Matice hrvatske u Valpovu

Svrha  Matice hrvatske je promicati narodni i kulturni identitet hrvatskoga naroda na svim područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva.

Prvi trag Matice hrvatske u Valpovu, prema dostupnim podacima, nalazimo u “Izvještaju Matice hrvatske za godinu 1877.” gdje je zapisano da su te godine prinosnici (pristupnici) bili Antun Rotter, kot. pristav i Jakov Župić, paromlinski protustavnik. Ukupno dva člana.

Ogranak je osnovan 30. svibnja 1971. godine. Dvorište dvorca Prandau-Normann bilo je premaleno da primi sve zainteresirane građane. Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je gotovo devet tisuća ljudi što valpovačku osnivačku skupštinu čini jednim od najvećih skupova osnivanja ogranka Matice hrvatske. Za predsjednika je izabran dr. Ivan Canecki.

Djelovanje valpovačkog Ogranka nasilno je ugašeno, iz dobro poznatih razloga, polovicom siječnja 1972. godine.

Obnoviteljska skupština Ogranka Matice hrvatske održana je 21. travnja 1991. godine u prepunoj dvorani kina. Za predsjednika je izabran prof. Ivo Orlić.

Od obnoviteljske skupštine Ogranak Matice hrvatske u Valpovu je nezaobilazan čimbenik Valpovštine na polju kulture. Pored niza predstavljanja knjiga, književnih večeri, izložbi, predavanja i koncerata svakako je najznačajniji segment djelovanja – nakladništvo.

Nakladništvo je pokrenuto 1995. godine i od tada je objavljeno, 18 svezaka Valpovačkog godišnjaka, te, samostalno i u suradnji, 23 knjige. Od knjiga valja istaknuti: ”Valpovo, sedam stoljeća znakovite povijesti” (I. Mažuran, 2004.), ”Sjene rata, za Hrvatski radio iz Valpova…” (V. Vazdar, 1995.), ”Maramica s granama” (D. Topić, 1998.), ”Golgotska svitanja” (S. Vranjković, 1998.), ”Matica hrvatska Valpovo” (S. Najman, 2001.), ”Žablji sastanak” (I. Benak, 2005.), ”DVD Valpovo od 19. do 21. stoljeća” (S. Najman, 2007.), ”Zekina sreća” (I. Benak, 2007.), ”Stoljeće valpovačke gimnastike” (S. Najman, 2007.), ”Tkanica od sjećanja” (M: Novoselić, 2008.), ”Valpovo moga djetinjstva” (a. Baal, 2010.), ”Povijest Puhačkog orkestra DVD-a Valpovo” (S. Najman, 2010.), ”Teta Eva, Tu pored nas” (A. Andračić, 2012.), ”Imam petlje” (N. Heralić, 2013.).

Valpovački godišnjak ima kontinuitet izlaženja i već 18 godina (počevši 1996.) pojavljuje se krajem lipnja. Ukupno je objavljeno 530 članaka na preko 3600 stranica od 140 autora svih profila i obrazovanja čime dobiva status respektabilne enciklopedije Valpova i Valpovštine.

Zajedno sa HAZU Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku Ogranak je 7. siječnja 2010., organizirao Znanstveno-stručni skup ”Kazališna baština Valpova (1809. – 2009.)” na kojemu je 10 izlagača izložilo 9 radova. Ovim je skupom Valpovo dobilo zasluženi visoki status na kazališnoj sceni upoznavši građanstvo i teatrologe sa postojanjem najstarije kazališne zgrade u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Predsjednici Ogranka Matice hrvatske u Valpovu su: dr. Ivan Canecki (1971. – 1972.); Ivo Orlić, prof. (1991. – 1993.), Ivan Bogović (1993. – 1996.), Petar Lagator (1996. – 2003.) i Ivan Tonković, prof. (2003. –     ).

Ogranak Matice hrvatske u Valpovu konačno je 2013. godine dobio adekvatan radni prostor na drugom katu Centra kulture Matija Petar Katančić.

HKUD „VALPOVO 1905“

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Valpovo 1905” osnovano je daleke 1905. godine sa ciljem njegovanja kulturno-umjetničkog amaterizma na glazbenom, plesnom, likovnom, dramskom i literarnom polju.

Danas je to ansambl koji okuplja oko 150 članova u folklornoj sekciji, tamburaškom orkestru, sekciji pjesnika amatera te dječjim plesnim i glazbenim sastavima.

Sa oko 30 nastupa godišnje društvo je jedan od glavnih nositelja kulturnog života u Valpovštini i ovom dijelu Slavonije. Uz gostovanja širom Hrvatske, HKUD “Valpovo 1905” je svoje programe više puta prezentiralo ljubiteljima folklora u Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, Srbiji, Bosni, a  gostovali smo i u Nizozemskoj, Rumunjskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Italiji, Makedoniji, Poljskoj, Turskoj i Albaniji.

Društvo je izdalo 4 zajedničke zbirke pjesničkih radova sekcije „Poeta“, a rad folklorne i glazbene sekcije zabilježen je na 2 video kasete, 1 cd-u i na 1 dvd-u.

Za svoj rad društvo je dobilo brojna stručna i društvena priznanja.

Predsjednik: Berislav Brkić

Dopredsjednik: Franjo Varga

Tajnik i glazbeni voditelj: Duško Topić

Plesni voditelj: Josip Štefić

Voditelj sekcije “Poeta” : Stjepan Šmit

Nošnje uređuje: Marija Ilinić

Adresa: HKUD “Valpovo 1905”, Trg kralja Tomislava 2,   31550 Valpovo

Tel: 031/651-160;  telefax: 031/651-274;

www.valpovo1905.hr;   e-mail: valpovo.1905os.htnet.hr

HPD  “MATIJA PETAR KATANČIĆ” IZ VALPOVA

Društvo je osnovano 1905. godine. Nosi ime svog sugrađanina M.P.Katančića, svećenika,pjesnika,povjesničara i numizmatičara te je kroz povijest više puta prekidalo s radom. Zbor obnavlja rad 1990. godine okupljanjem starog i novog članstva. Od tada pa do danas djeluje vrlo uspješno na domaćoj sceni, a nekoliko puta i u inozemstvu.

Mješoviti zbor okuplja oko 20 članova i njeguje “a capella” pjevanje iako vrlo rado

nastupa i uz instrumentalnu pratnju. Nastupa u svome gradu na obilježavanju državnih

praznika,vjerskih blagdana,na izložbama i obljetnicama te tradicionalno priređuje

božićni koncert. Bilježi mnoga gostovanja u cijeloj zemlji i inozemstvu

(Austrija,Italija,Mađarska). Od najdražih putovanja je drugo putovanje u Rim 2000.

godine kada je zbor primio papa Ivan Pavao II u vlastitoj audijenciji.

  Zbor je na natjecanju hrvatskih pjevačkih zborova 1997. i 2001. osvojio srebrnu plaketu pod ravnanjem dirigentice, prof. Sandre Lovrinčević koja je vodila zbor do kraja 2010. godine.

Godine 2005.zbor je proslavio 100-tu obljetnicu i tom prigodom izdao svoj prvi CD.

Od 2011. godine zborom  dirigira prof. Aleksandra Čeliković Cvidrak.

Zbor je 2012. godine snimio na CD  za potrebe grada, pjesmu  prof. Dalibora Košutića: “Valpovo”.

Geslo zbora:  BUDIMO SVOJI NA SVOM – LJUBIMO PJESMU I DOM !!

Repertoar: klasika, sakralna, folklorna glazba, obrade popularnih domaćih i stranih autora

Aleksandra Čeliković Cvidrak,prof.  – dirigentica

Melita Brkić Tajz- predsjednica

Sanda Strugačevac – tajnica

Interes društva:  pjevanje, druženje, nastupi, sklapanje novih poznanstava

katancici.valpovo@gmail.com

KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO „KOLO“ NARD

Kulturno umjetničko društvo „KOLO“ Nard  osnovano je 1983. god. a do tada je djelovala „folklorna grupa pri aktivu žena iz Narda“.

Nard sa svojih 500 stanovnika prigradsko je naselje grada Valpova, a smješten je na samoj obali rijeke Drave.

 Nakon Domovinskog rata, 2006. godine KUD kreće sa vrlo intenzivnim radom. Brojimo oko 80-tak aktivnih članova u nekoliko skupina: djeca(20 članova), A-sekcija plesača (30), starija skupina-veterani (14), te sekcija tamburaša (9 članova).

        KUD okuplja velik broj mladih ljudi (prosjek 20. god) i nosilac je društvenog i kulturnog života u Nardu. Ne samo da čuvamo tradiciju i običaje Narda, Valpovštine i Slavonije već izvodimo pjesme i plesove Baranje, Posavine, Banata, Bunjevaca te Dalmacije-Ražanca, za sada 7 koreografija,  a u pripremi su i izvorni plesovi Hercegovine. Za sve koreografije posjedujemo vlastitu narodnu nošnju.    Dostojno predstavljamo naš kraj na lokalnim, državnim i međunarodnim smotrama folklora, a Lijepu našu sa brojnim koreografijama na cjelovečernjim koncertima u zemlji i inozemstvu.                                                                                                                                                                                         Voditelj i koreograf društva je g. Damir Perak, voditelj dječje sekcije Zoran Gazdić, a voditelj tamburaške sekcije Andrej Gazdić, predsjednik KUD-a Mario Šaronić, a rad svih članova i voditelja isključivo je volonterski.

Predsjednik: Mario Šaronić, 091 670 00 44

HKUU ŠOKAČKO SRCE ZELČIN

Udruga je osnovana 15.03.2004. godine. Ima 47 članova, bavi se očuvanjem kulturne, materijalne i nematerijalne baštine

Udruga je organizirala 10 kulturno-etnografskih priredbi pod nazivom  Vatre na konjari, 5 Šokačkih korijena, oko 40-ak etno foto radionica, 4 šokačka književna kruga na kojem je sudjelovalo oko 70-ak pisaca, pjesnika i slikara.

Udruga svoj rad bazira na šokačkoj kući u Zelčinu. U tijeku je postupak zaštite govora i narječja „belih sela“ pri Ministarstvu kulture kao zaštićena nematerijalna i duhovna baština. Udruga kroz svoj rad namjerava otvoriti etno zbirku u šokačkoj kući u Zelčinu i registrirati ju kao etno zbirka pri Muzeju Slavonije u Osijeku!

Predsjednik udruge: Miroslav Varžić,

Dopredsjednik: Tomislav Varžić,

Tajnica: Ana Zimmerman

I opet gore

Vatre na konjari

I topot kopita

Zvoni ravnicom

I griva vijori

U suton blagi

Dok sunca zalaz

U san Zelčin sprema

Duša mi ćuti

Vrijeme što prođe

I miris znani

Srce mi prene

Živi Slavonijo ljubljena

U rzaju stvora plemenita

Što stvoren bijaše

Šokcu na ponos i dar…

Miroslav Varžić

HKUD ˝HARKANOVCI˝HARKANOVCI

Školska 3

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo ˝Harkanovci˝ iz Harkanovaca osnovano je      60-ih godina dvadesetog stoljeća pod vodstvom seoske učiteljice Evice i njenog supruga Kreše i tada je djelovalo kao amaterska udruga pod nazivom Kulturno umjetničko društvo ˝Harkanovci˝. Već je tada brojilo oko stotinjak članova organiziranih u nekoliko sekcija: plesna, tamburaška, pjevačka, dramska sekcija. Društvo je sudjelovalo na brojnim manifestacijama, smotrama, natjecanjima od kojih izdvajamo samo neke: Međunarodna smotra folklora u Zagrebu, Đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni, Ljeto Valpovačko, …, pjevačkim natjecanjima i sudjelovalo na izborima najizvornijih i najljepših nošnji našega kraja. O gostovanjima, koje je teško sve nabrojiti možemo ukratko reči da je društvo proputovalo gotovo cijelu Hrvatsku. Kontinuiranim djelovanjem sve do kraja 80-ih godina ostvareni su značajni rezultati. Ratna zbivanja narušila su taj sklad i kontinuitet i primorale društvo na duži period stagnacije, što je ujedno i rezultiralo smanjenjem kulturnih aktivnosti tog vremena uopće. Krajem 90-ih godina nekolicina intuzijasta pokrenula je ponovnu potrebu za okupljanjem i radom na oživljavanju tada već pomalo zaboravljenih plesova i običaja našega kraja te pronalasku i rekonstrukciji nošnji. Odazvali su se uglavnom mladi ljudi (od koji je značajno spomenuti sestre Mirelu i Sanju Majstorović te Željka Berečić kao začetnike ideje koju su podržali Štefica Majstorović, Katica Fadiga, Stjepan Majstorović, Ana Fadiga, Tomislav Fadiga, Jozo Fadiga, Ferdo Ištvanić, Stjepan i Anica Ribarić, Jozo i Gordana Piškorjanac, Snježana Kusturić, Branka Podgoračan, Mirela Vidović koji su ubrzo postali članovi vodstva i aktivni članovi društva i mnoštvo mladih koji su sve to brižno prikupili i zabilježili, povratili sjaj starim nošnjama i predmetima želeći ih na taj način sačuvati od zaborava. U tom razdoblju ponovno je osvanuo i procvjetao kulturni život našega kraja. Društvo je tada ponovno registrirano uz promjenjeni naziv dodavanjem pridjeva ˝Hrvatsko˝, te ono od mjeseca rujna 2001 godine nosi puni naziv Hrvatsko kulturno umjetničko društvo ˝Harkanovci˝ Harkanovci.

Svoje ponovne, početničke korake novoosnovano društvo hrabro je započelo pod novim vodstvom i upravljačkom palicom novoizabranog predsjednika društva gospodina Joze Fadiga i s članovima izvršnog odbora: Željko Berečić podpredsjednika, Mirele Majstorović tajnice, Katice Fadiga blagajnice, Štefice Majstorović, Stjepana Majstorović, Tomislava Fadiga, Ferde Ištvanić, Željko Harkanovac, Stjepana Ribarić i drugih. U ovoj bližoj povijesti, u proteklih devet radnih godina koje su iza nas uloge su se uvelike mijenjale, smjena generacija izmjenjivala je i sliku društva pa i samu upravljačku strukturu, predsjedničku funkciju na čijem su se položaju redom okušali: Jozo Fadiga, Nedjeljko Lisko i Željko Harkanovac, tajničku funkciju: Mirela Majstorović, Željko Harkanovac, Danijel Fadiga, Blagajničku: Katica Fadiga, Ana Fadiga, Nataša Bošnjak,, Josip Hikl i Ana Mari Harkanovac. Društvom je prodefiliralo nekoliko generacija i od samih početaka kada je društvo brojalo 100-tinjak članova (oko 60 aktivnih i 40 podupirućih) danas se njegova brojčanost nije bitno smanjila i dalje je prisutno 20-ak članova seniorske plesne sekcije, 20 članova malih plesača, pet stalnih tamburaša ponikli iz redova male tamburaške škole koja je aktivno radila pod vodstvom tamburaških voditelja: Stanislava Čamagajevac i Ivana Draženović te 60-ak podupirućih članova aktivnih u redovima izvršnog i nadzornog odbora ili pak vjernih pratilaca na gotovo svim manifestacijama U rad društva uključene su gotovo sve dobne skupine, počevši od najmlađeg uzrasta pa sve do najstarijih. I danas kao i prije aktivno sudjelujemo na raznim smotrama i natjecanjima, a o rezultatima svjedoče i brojni uspjesi i drage nam nagrade: prvo mjesto za najljepšu i najizvorniju nošnju snaše Valpovštine, osvojeno treće mjesto na županijskom natjecanju u a-capella pjevanju, .., a od najsvježijih: drugo mjesto za najizvorniju nošnju i osvojeno treće mjesto koreografijom slavonskih plesova i plesova posavine na međunarodnom  natjecanju u Mađarskoj. Organizatori smo i raznih događanja u našemu mjestu iz kojih izdvajamo: Večer folklora i pučke poezije, nekoliko cjelovečernjih koncerata, sudjelovanje u crkvenom pjevanju prigodom blagdana (Božića, Zahvalne nedjelje, Uskrsa). Od gostovanja izdvajamo nastupe u Dubrovniku (Dubrovačke ljetne igre), Metkoviću, Petrinji, Orahovici, Našicama, Belom Manastiru, Donjem Miholjcu, Đakovu, Valpovu, turneje po mađarskim gradovima i nekolicini obližnjih mjesta našega kraja: Podgoraču Koritni, Zagrađu, Dardi, Koški, Našicama, Valpovu, Belišću, Ivanovcima, Bocanjevcima, Zelčinu …

Napredak društva očituje se kroz uspješnice naših zapaženih gostovanja i izvođenju nekoliko koreografija od kojih izdvajamo našu izvornu harkanovačku te tri koreografije slavonskih plesova, koreografiju baranjskih, bunjevačkih i posavskih plesova. Iako najmlađe društvo sa područja valpovštine zasigurno je vrlo bogato repertoarom u koji svakako ubrajamo i brojne pjesme koje izvodi pjevačka skupina našega društva i nezaobilazni pomladak našega društva, naša sekcija malih plesača.

Sve to čini ovo društvo posebnim jer nam je želja očuvati i sačuvati bogatstvo i tradiciju naše domovine, povratiti joj prijašnju ljepotu i sjaj.

PUHAČKI ORKESTAR DVD-a VALPOVO

Puhački orkestar DVD-a Valpovo osnovan je 1890. godine i najstarija je vatrogasna glazba u Hrvatskoj.

Prvi javni nastup bio je na blagdan sv. Florijana- zaštitnika vatrogasaca 4. svibnja 1891.godine kada je organizirana velika procesija ulicama Valpova. Jedan od najznačajnijih nastupa u bogatoj povijesti bio je 14. listopada 1895. godine u Zagrebu prigodom otvaranja zgrade HNK.

Valpovački orkestar je bio prvi koji je nastupio u Belom Manastiru po završetku domovinskog rata, a sudjelovao je i u povratku kipa Gospe Aljmaške.

Najznačajniji događaj se zbio 3.svibnja 2000.godine , kada je Sveti Otac Ivan Pavao II primio na Trga Svetog Petra u Vatikanu članove puhačkog orkestra tijekom redovite tjedne audijencije. Pred preko 50 000 hodočasnika iz cijeloga svijeta valpovačke glazbenike je posebno pozdravio papa na hrvatskom jeziku, a 07. kolovoza 2006. godine orkestar je hodočastio u Lourdes, gdje su također nastupili svirajući marijanske pučke pjesme i poznate napjeve.

Puhački orkestar DVD-a Valpovo redoviti je sudionik susreta vatrogasnih glazbi Hrvatske. Orkestar ima i malu glazbenu školu u kojoj se sviranju pojedinih glazbala poučavaju djeca osnovnoškolske dobi. Godine 2005. Orkestar je proslavio 115. obljetnicu svoga osnutka, te je tim povodom u Valpovu održana Smotra puhačkih orkestara na kojoj je nastupilo oko 800 glazbenika. Među tradicionalnim godišnjim nastupima Orkestra su vatrogasna bakljada ulicama Valpova uoči blagdana sv. Florijana, te Florijanska zabava koju organiziraju valpovački vatrogasci.

U zadnje vrijeme orkestar postiže i zapažene uspjehe na regionalnim smotrama puhačkih orkestara. Osim standardnih koračnica, revijalne, klasične i zabavne glazbe , orkestar posebnu pozornost posvećuje sakralnoj glazbi.

Danas orkestar broji 56 članova, a dirigent je prof. Dalibor Košutić.

Puhački orkestar DVD-a Valpovo

Kontakt: DVD Valpovo, (031) 651 237

Iz bogate povijesti puhačkog orkestra treba istaknuti slijedeće nastupe:

•1895. godine u Zagrebu prigodom boravka cara Franje Josipa i otvaranja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta

•1987. godine nastup u Zagrebu u sklopu Univerzijade

•2000. godine gostovanje u Rimu i audijencija u Vatikanu kod Svetog Oca Ivana Pavla II

•2004. godine gostovanje u Austriji

•2006. godine gostovanje u Italiji (Milano, Verona), te u Francuskoj (Nica, Monaco, Cannes) i hodočašće u marijansko svetište Lourdes

•U nekoliko navrata Puhački orkestar DVD-a Valpovo je gostovao u susjednim državama Mađarskoj, te Bosni i Hercegovini

•2009. godine gostovanje u Makedoniji (Ohrid i Struga)

MAŽORETKINJE GRADA VALPOVA

Na prijedlog Poglavarstva Grada Valpova 1995. godine osnovana je udruga „Mažoretkinje grada Valpova“. Prvi nastup održan je povodom Dana grada Valpova, 8. prosinca 1995. Od tada valpovačke mažoretkinje nastupaju na svim značajnijim priredbama u gradu, kao i na brojnim kulturnim manifestacijama diljem naše domovine.

Na mnogim nastupima mažoretkinje su nastupale zajedno s Puhačkim orkestrom DVD-a Valpovo. Proteke godine obilježili su zajednički nastupi na Ljetu valpovačkom, Turističkom ljetu, obilježavanju godišnjica rada Puhačkog orkestra, godišnjim koncertima te državnim smotrama i natjecanjima mažoret timova.

Između ostalog Mažoretkinje grada Valpova nastupale su na smotrama i natjecanjima u Glini, Vukovaru, Rijeci – Viškovu, Sinju, Trogiru, Požegi, Svetoj Nedelji, Novoj Gradišci i Samoboru. Sa Samoborfesta 2013. vratile su se sa srebrnom medaljom za solo nastup i broncom u ekipnoj kategoriji tradicionalnog mažoret plesa. Članice su Hrvatskog saveza amaterskih mažoret timova (HRSAM) te su se u nekoliko navrata usavršavale na seminarima.

Osim nastupa na gradskim manifestacijama, sudjelovanja na smotrama i natjecanjima, valpovačke mažoretkinje su se rado odazvale pozivima organizatora i svojim nastupima na Rehab-art festu u Valpovu, radionici za članove Udruge „Moje dijete“ (djeca oboljela i liječena od malignih bolesti, leukemije i limfoma s područja Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka) u Orahovici i humanitarnom koncertu u Šagu za pomoć obitelji Rajčevac pokazale humanost.

Mažoretkinje grada Valpova trenutno broje dvadesetak djevojčica i djevojaka uglavnom osnovnoškolskog uzrasta. Osamnaestogodišnji kontinuirani rad i upis novih članica na početku svake sezone, uz predanost i entuzijazam vodstva Udruge i trenericâ, jamči opstanak mažoretkinja u Valpovu i brojne buduće  nastupe u žuto-zelenim odorama.

KUD “ŠOKADIJA”            

Đuke Maričića 9, 31550 Valpovo, Ladimirevci

Očuvanje tradicije i kulture upisano je u povijest Ladimirevaca još davne 1936. godine. Te su godine, u sastavu Seljačke sloge Ladimirevčani nastupali na smotri folklora kotara Osijek i zauzeli treće mjesto.

Kulturni život nakon ratnih i poratnih godina ponovno oživljava 1974. godine kada u sastavu omladinske organizacije počinju raditi folklorna, dramska i tamburaška sekcija, koje su svoj prvi javni nastup imale 1975. godine na Ljetu valpovačkom. Iz te folklorne, tamburaške i dramske sekcije, 1976. godine nastalo je i registrirano Kulturno-umjetničko društvo “Šokadija” Ladimirevci. Dana 12. veljače 1976. godine održana je prva, ujedno i osnivačka skupština KUD-a “Šokadija” Ladimirevci na kojoj je izabrano i prvo vodstvo, koje su činili: Maksimilijan Pernjek, predsjednik, Josip Matijević, dopredsjednik, Josip Magušić, tajnik, te Štefica Perak, blagajnik.

Od te 1976. do danas kroz KUD je prošlo puno ljudi, plesača, tamburaša i pjevača. U svih ovih trideset godina, kao i godinama koje dolaze, osnovni je motiv društva očuvanje tradicije našega kraja kroz folklornu, tamburašku i pjevačku sekciju. Moramo istaknuti da je KUD “Šokadija” Ladimirevci imao zapažene nastupe i rezultate, nastupajući u nekoliko navrata u inozemstvu te na svim značajnim folklornim smotrama u Hrvatskoj. Od značajnih nastupa ističemo nastupe na Ljetu Valpovačkom, Đakovačkim vezovima, Vinkovačkim jesenima, a kao najveći doseg našega društva ističemo nastup KUD-a “Šokadija” Ladimirevci na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu 1994. godine. Osim ovih važnijih smotri u Hrvatskoj, KUD “Šokadija” Ladimirevci gost je i na smotrama manjeg obujma u Hrvatskoj ili u inozemstvu. Na svim smotrama, osim po plesu i pjesmi, KUD je prepoznatljiv i po originalnoj narodnoj nošnji čiju ljepotu i dalje prikazujemo diljem cijele Hrvatske i šire, te na taj način predstavljamo svoje mjesto, i grad u kojem živimo. Za tu se nošnju i skrbi, te svake godine obnavlja dio narodnih nošnji i instrumenata, ovisno o materijalnim mogućnostima. Danas KUD “Šokadija” Ladimirevci broji osamdesetak članova podijeljenih u mlađu i stariju folklornu skupinu te osamdesetak podupirućih članova koji intenzivno rade na uvježbavanju novih koreografija sa područja cijele države. Društvo, osim svoje prepoznatljive šlingane nošnje, posjeduje i drugi tip ladimirevačke nošnje (šavpski), zatim komplet bunjevačkih, posavskih i baranjskih nošnji. Pri izvođenju programa, uz originalni ples, možemo pokazati i nošnju odgovarajućeg kraja.


GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA VALPOVO

J.J. Strosmayera 36

Telefon : 031/ 651 – 499

Telefax : 031/ 650 – 428

E-mail : gkv.anav@yahoo.com

Gradska knjižnica i čitaonica Valpovo smještena u centru grada Valpova na adresi J.J. Strossmyera 36. samostalna je kulturna ustanova.

U 300 četvornih metara primjereno i funkcionalno uređenog prostora smješten je knjižni fond od tridesetak tisuća svezaka knjiga  razvrstanih u više odjela.

Dječji odjel s prostorom za igraonicu, Tinejdžerski odjel s čitaonicom i Posudbeni odjel smješteni su prizemlju, a Studijska čitaonica, Referentna zbirka i Multimedija na katu zgrade.

Prostrano dvorište također se koristi kao prostor za održavanje igraonica, radionica i manje dramske i glazbene priredbe.

Gradska knjižnica i čitaonica Valpovo otvorena je 44 sata tjedno: ponedjeljak, srijeda i petak od 09-17 sati, a utorak i četvrtak od  09 -19 sati. Članom knjižnice mogu postati svi građani uz plaćanje učlanjena od 80 kuna za sve kategorije korisnika osim zaposlenih, koji plaćaju 100 kuna.

Članstvo vrijedi  dvanaest mjeseci od dana učlanjenja, a svaki član ima mogućnost besplatnog korištenja Interneta jedan sat dnevno. Djeca predškolskog uzrasta ne plaćaju članarinu.

Svi članovi mogu posuditi tri knjige na rok od dva tjedna, uz mogućnost  dva produženja posudbe telefonskim pozivom na broj  031/651-499 u radno vrijeme Posudbenog odjela.

U okviru programske djelatnosti knjižnica svakih desetak dana organizira novo kulturno događanje, izložbu, promociju, pričaonicu ili radionicu, priredbe su besplatne, a održavaju se utorkom ili četvrtkom u 18 sati.

O djelatnosti GKIČ Valpovo i organiziranim događanjima  u našim prostorima građane obavještavamo putem HRV-a,  Faceboook profila Knjižnica Valpovo i portala Grada Valpova i Valpovština.info te osobnim obavijestima i plakatima.

Dio knjižnog fonda Gradske knjižnice i čitaonice Valpovo možete pretraživati preko On line kataloga

POVIJEST GRADSKE  KNJIŽNICE I ČITAONICE VALPOVO

OD 1878.- 2013.GODINE

Gradska knjižnica i čitaonica Valpovo jedna je od najstarijih kulturnih ustanova u Valpovu i djeluje već 135 godina.

Osnivač  i začetnik današnje knjižnice u Valpovu bila je Hrvatska građanska čitaonica krajem devetnaestog stoljeća.

Kao godina osnutka knjižnice uzima se 1878. godina, jer se ona nalazi na pečatima starih knjiga, ali točni pisani podatci nisu poznati.

Sve do sredine dvadesetog stoljeća knjižnica ostaje u sklopu Hrvatske građanske čitaonice i dijeli  povijesnu sudbinu svih tadašnjih kulturnih ustanova. Znakovito je da usprkos svih povijesnih i političkih previranja nije bilo dužih prekida u radu kako Hrvatske građanske čitaonice, tako  ni u djelatnosti knjižnice.

Šezdesetih godina pod novim imenom – Općinska knjižnica, postaje dio Narodnog sveučilišta „ Ivo Lola Ribar“  gdje uz Muzej Valpovštine čini Centar za kulturu.

Devedesetih godina osnutkom Ustanove za kulturne djelatnosti „Ante Evetović-Miroljub“ knjižnica mijenja ime u Gradska knjižnica Valpovo, ali ostaje organizacijski dio te ustanove.

Ni u ovome periodu nije bilo prekida u radu bez obzira na ograničene mogućnosti  rada uvjetovane radovima na  krovištu Dvorca i ratnim zbivanjima.

Iz prizemnih prostorija Dvorca knjižnica se u ljeto 1995. godine iseljava prvo u zgradu Poglavarstva Grada Valpova, a na jesen u prostor od 75m2 na Vijencu hrvatske Republike 5. Knjižni  fond sklanja se na više lokacija u gradu,  a knjižnica s desetak tisuća knjiga u neadekvatnim uvjetima radi sve do 2008. godine.

Kupovinom i uređenjem zgrade u ulici J. J. Strossmayera u koju je knjižnica uselila 2008. godine,  za grad Valpovo počinje novo, puno bolje razdoblje rada knjižnice.

Godine 2009. knjižnica postaje samostalna kulturna ustanova pod imenom  Gradska knjižnica i čitaonica Valpovo.

Odgovarajući prostor  preduvjet je dobroga rada knjižnice i na sreću ovaj prostor u potpunosti  zadovoljava  postojeće bibliotečne kriterije: u blizini  je centra grada i drugih kulturnih i obrazovnih ustanova, ima slobodni prilaz dvorištu i parkiralište ispred zgrade, dovoljnu kvadraturu i raspored prostorija te prostrano dvorište.

Knjižnica i čitaonica Valpovo useljenjem u obnovljenu zgradu postaje  pravo komunikacijsko,  multikulturalno,   informacijsko i multimedijsko,  te obrazovno  mjesto i okupljalište namijenjeno svim uzrastima građana bez   obzira na razinu obrazovanja i druga određenja.

Gradska knjižnica i čitaonica Valpovo postala je prepoznatljiva i prihvaćena u gradu kao kulturno žarište,  što je jedan od temeljnih odrednica Strategije  za razvoj narodnih knjižnica Republike Hrvatske u ovom desetljeću.

Svojim odazivom  i prihvaćanjem naših programa građani Valpova, grada duge i bogate kulturne prošlosti  dokazali su da  trebaju i zavrjeđuju ovakvu knjižnicu u svome gradu.

Gradska knjižnica Valpovo kao mjesto susreta

Društvena uloga  i položaj knjižnica pod utjecajem tehnoloških i društvenih promjena mijenja se i okreće suštinskoj ideji o knjižnici kao mjestu susreta u zajednici,  gradu, gdje se raznolika populacija okuplja i dolazi u interakciju.

Zadaća knjižnice ovoga vremena je da zabavljajući obrazuje i pedagogijom umjetničkog doživljaja okuplja u svojim prostorima sve uzraste, sve obrazovne razine, sve interesne skupine građana.

U skladu s ovim zadaćama GKIČ Valpovo tijekom godine ostvaruje bogat program manifestacija. Nastojimo se, prema mogućnostima, uključiti u sve manifestacije koje prigodno ili tradicionalno  priprema Ministarstvo kulture RH, Društvo knjižničara Hrvatske,  Društvo knjižničara Slavonije i Baranje  i druge  organizacije i  udruge iz Hrvatske, Slavonije, Valpovštine.

Rado prihvaćamo inicijative koje usklađujemo  s redovitom i programskom djelatnošću knjižnice i sudjelujemo u njihovom ostvarenju kao organizatori, domaćini ili suorganizatori.

Ove godine  uključili smo se s tri programa u,  već tradicionalnu zajedničku manifestaciju svih knjižnica u Hrvatskoj  nazvanu  Noć  knjige 13.

Tako je okviru Prve zgodijade Hlapić, koju smo osmislili uz obilježavanje stote godišnjice prvog izdanja, prvog romana za djecu : “Zgode i nezgode šegrta Hlapića“ I.B. Mažuranić održana  likovna radionica  u Dječjem odjelu i dvorištu  knjižnice. Djecu iz vrtića i učenike osnovne škole animirali smo da  prema modelima starih cipela crtaju  na asfaltu i papiru.

Od nastalih radova postavili smo izložbu nazvanu „ Cipela stara traži postolara“.

U nastavku večeri u Multimediji održano je  Interaktivno druženje uz pričaonicu na temu starih razglednica  Fotokluba Valpovo, a na kraju večeri u dvorištu knjižnice   nastupio KUD „Kolo“ iz Narda .

Ovogodišnju manifestaciju Mjesec hrvatske knjige obilježili smo programima koji su bili primjereni svim uzrastima, a organizirali smo  izložbu „Krleža nije gnjavaža“ , predavanje o povijesti čitanja i  pričaonicu na temu knjige Ane Andračić: Teta Eva tu pored nas,  promovirali smo časopis Scrinia Slavonica, knjigu Igora Despota“ Balkanski ratovi i njihov odjek u Hrvatskoj“ te zbirku poezije „ Slavonijo, dugujem ti dušu“.

Na kreativnim radionicama sa izviđačima smo  u dvorištu gradili labirint znanja  i mudrosti, a s učenicima pisali poruku u  boci.

Družili smo sa stotinjak djece i učenika na organiziranim okupljanjima u okvirima hrvatske manifestacije „ Čitajmo naglas- čitajmo zajedno“ i obilježavajući Dan narodnih knjižnica Hrvatske.

Osim ovih manifestacija koje su zajedničke za sve hrvatske knjižnice sudjelovali smo u ostvarenju  manifestacija uz Dan mimoza, Dan žena, Dan muzeja,  Dan pismenosti, Dan ulaska Hrvatske u EU, Dječjeg tjedna i Svjetskog dana pripovijedanja, Dana hrvatskih knjižnica i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Do kraja godine svojim programom upotpunit ćemo manifestaciju obilježavanja Dana grada Valpova i prigodnim programom  božićno-novogodišnje blagdane.

Gradska knjižnica i čitaonica Valpovo je ugodan i udoban javni prostor dostupan svima, ona je mjesto učenja i razmjene znanja, vještina, mjesto uspostavljanja boljih odnosa među ljudima. Organiziranjem prigodnih manifestacija Gradska knjižnica i čitaonica Valpovo pridonosi kvaliteti življenja  u Valpovu i izgrađuje društvenu zajednicu promičući društvenu koheziju.


CENTAR KULTURE MATIJA PETAR KATANČIĆ VALPOVO

Novoizgrađeni Centar kulture, pored dvorca Prandau-Norman, zasigurno je središte kulturno-društvenih događanja u Valpovu, gdje se predstavljaju raznoliki kulturni i edukativni programi kojima se potiče kreativno korištenje slobodnog vremena s ciljem unapređenja kvalitete življenja.

Smješten u najužem centru grada Valpova, svečano je otvoren 27. listopada 2011., uz prisutnost tadašnjih najviših državnih dužnosnika Republike Hrvatske.

Višenamjenska dvorana, kapaciteta 339 sjedećih mjesta na dvije galerije s pozornicom (dimenzija 14 x 10 m) namijenjena je za kino prikazivačku djelatnost, održavanje kazališnih predstava, koncerata, promocija, seminara i slično.

Sjedišta su postavljena amfiteatralno prema pozornici, u nagibu uz poštivanje vidnog polja.

Pozornica je organizirana na jugu, u ukupnoj površini 140 m², uz visinu od 12,00 m (6,00 m platno + 6,00 m prostora za podizanje platna, zastora i kulisa). Moguća je direktna dostava potrebnih rekvizita na pozornicu i spremišta u podrumu.

Na katu su prostori za polivalentne sadržaje i  izložbeno – galerijski prostor.

Ulaz u Centar kulture je s istoka, gdje se stubištem povezuju sve etaže i sadržaji. Prostori uprave i tehnička oprema smješteni su u potkrovlju.

Predvorje (250 m2) sa galerijom (150 m2), funkcionira kao potencijalni izložbeni prostor te zajedno čine dominantni komunikacijski prostor, koji spaja polivalentne prostore i dvoranu.

Polivalentne prostore prizemlja je moguće izdvojiti iz prostora i organizirati kao lokale za prodaju ili najam. U prizemlju su trenutno iznajmljeni prostori u kome djeluju Allianz osiguranje i Gradska kavana Katančić.

Iz predvorja se, uz moguće korištenje ostalih sadržaja (polivalentni prostori, ugostiteljstvo, garderobe, sanitarije), jednokrakim centralnim stubištem pristupa na galeriju kata, iz koje je glavni ulaz u polivalentnu dvoranu.

Centar kulture sadrži ukupno 1.499,92 m2 korisne površine. Suvremena staklena struktura, koja se adekvatno uklopila u ambijent (zrcaljenje okoliša), dala je prostoru potpuno novi identitet.

U Centru kulture M. P. Katančić Valpovo djeluju:

-Kino Korner Valpovo

-Ured Turističke zajednice Grada Valpova

-HKUD „Valpovo 1905“

-Hrvatsko pjevačko društvo „Matija Petar Katančić“ Valpovo

-Matica Hrvatska Podružnica Valpovo

-Šahovski klub „Hrvatska čitaonica“ Valpovo

-Udruga pčelara Valpovštine

Skip to content